Melanin - Színtípusunk meghatározója

Színtípus meghatározásnál sok tényező szóba jöhet, ám a legfontosabb ezek közül a melanin, ami tulajdonképpen mehatározza a színtípusunkat. Milyen tónusú a bőröd, mennyire tudsz barnulni, befolyásolja a haj- és szemszínem a színtípusomat? Ezek azok a kérdések, amikre választ fogok Neked adni és azt is elmondom, mi köze mindezekhez a melaninnak.

Melanin és színtípusunk kapcsolata

A színtanácsadás során a vendég haja és ruházata letakarásra kerül és csak és kizárólag a bőrtónust nézzük miként változik a különböző színek hatására. Ezt nevezzük kendőzésnek. Erre azért van szükség, mert az ember természetes színezőanyaga a melanin, ami minden emberben egyedi módon és mennyiségben található meg befolyásolja azt, hogy kinek milyen árnyalatok állnak jól és harmonizálnak a természetes színeivel. A színtanácsadás során azokat a színeket keressük, amik nem nyomják el az embert, nem ordibálják túl, hanem szépen a bőrtónussal együtt harmonizálva kiegészítik, feldobják, frissítik a megjelenését. Természetesen, ha valakinek túlnyomó részt sárgás a bőrtónusa, azaz meleg tónusú a bőre, akkor egyértelműen a melegebb árnyalatokban fog a legüdébb hatást kelteni. Ezen felül még azt vizsgáljuk, hogy ezeknek a színeknek törtnek vagy élénknek kell lennie, ahhoz, hogy a legjobb hatást érjük el. Ezek pedig mind az emberben természetesen jelen lévő melanin színezetétől és koncentrációjától függnek. A színtanácsadást lehet ránézésre tippelgetősen csinálni, vagy szakmai alapon, tudományos háttérrel alátámasztva.

melanin

A melanin típusai

Eumelanin és pheomelanin

A melanint gyakran az ember festékének nevezik. Ezek felelnek a bőr, haj, szőrzet és az írisz színéért. A melaninnak három alapvető típusa létezik: az ▪ eumelanin ▪ feomelanin ▪ neuromelanin. Az eumelanin lehet feketés, barnás, szürkés és a hidegebb árnyalatokért felelős. A feomelanin lehet vöröses, barackos, sárgás, ami pedig a melegebb színekért.

A melanociták száma nagyjából mindenkinél azonos, de az egyes rasszokban más-más mennyiségű pigmentet termelnek, így a bőrszínük is különbözik. Vannak akik egyáltalán nem termelnek melanint (vagy csak nagyon keveset), ők az albínók. A bőr- és hajszínt az eumelanin és feomelanin aránya és elhelyezkedése határozza meg. Mindkettő megtalálható a bőrben és hajban is, de az eumelaninból jóval több van és az albinizmust is főleg ennek a hiánya okozza.

Miként befolyásolja a melanin a haj-és szemszínt?

Hajszín

A hajszínünk rendszeresen változik, de a legfeltünőbb változást a hormonális érés hozza meg tinédzser korban. Innentől kezdve általában mindenki azt veszi észre, hogy sötétedik és szürkül a haja. Ez amiatt van, hogy a hideg és sötét eumelanin lesz tulnyomó többségben, ezért is van a szürkülés és sötétedés. Általános iskolában lehet, hogy egy szép meleg vörös vagy aranyszőke hajad volt, viszont utána már egy kicsit unalmasabb kevésbé meleg árnyalatú hajszín. Ez nem azt jelenti, hogy hideg típus vagy, ez a folyamat mindenkinél végbe megy, ezért sem szoktuk a hajszínt figyelembe venni a színtanácsadások során.

Szemszín

A szemünknél hasonló a helyzet, a kék például egy színtelen szem csak a fény visszatükröződését látjuk kéknek, így tévesen a régi rendszer szerint sokan ehhez nézték a színeket. Előfordult emiatt, hogy a kék szemű hölgyeket gyakran hideg típusba rakták, hisz valamennyire passzoltak a hideg kékek a szemével. Ezek természetesen félrevezetőek tudnak lenni, ha nincs elég információnk egy adott témával kapcsolatban, hisz egy természetesen színtelen dologhoz viszonyítani egy színes dolgot nem a harmónia megtalálására alkalmas.

Miként védi a bőrünket a melanin?

Az eumelanin véd a napsugárzástól a pheomelanin napfény hatására rákkeltővé válhat. A bőrfelszínen helyezkednek el és ott védőrendszert alkotnak a fény káros behatásaival szemben. A szemben, a szivárványhártyában található melanin a retinát védi az UV-fény ellen. A kék, zöld, szürke szemű emberekben ez a védelem kevésbé hatékony, mint a barna társaikéban. A kék szem tulajdonképpen egy színtelen szem, a zöld szem, egy világos barna szem, ami kevés színezőanyagot tartalmaz.

A sötét bőrű emberek teljes mértékben telítve vannak melaninnal a bőr felszínéhez egészen közel, még a szőrtüszők és faggyúmirigyek alatt is. Ezért képes az ilyen sötét bőr az erős napfényt is visszaverni, megvédve a sejteket a károsodástól. A régóta napfényes területeken élő emberi rasszok bőre nagy mennyiségű eumelanint tartalmaz, emiatt barna vagy fekete színű. Így a bőrrák (különösen annak agresszív formája, a melanóma) előfordulása náluk alacsonyabb, mint a világos bőrű rasszoknál. Az európai és kaukázusi emberek bőrének pigmentsejtjei kevesebb melanint tartalmaznak és a bőr felső rétegétől igen távol helyezkednek el. Ezért kisebb természetes védelmet nyújtanak a fény káros hatásaival szemben. Amikor az ember nyáron napozik, akkor a melanociták védeni próbálják a bőrt és haladéktalanul melanint indítanak útnak a káros behatásokkal szemben. Ezt nevezzük mi barnulásnak, ami tulajdonképpen egy védekezési funkciója a bőrnek. 

Pirosodás és a melanin kapcsolata

Az első oszlopban egy normál kamerával készült kép látható, középen a vérerek áttetszősége a bőrön, míg a harmadik oszlopban egy melanin kamerával készült kép.

Nagyon szépen látszódik, hogy attól, hogy valakinek világos a bőre még lehet melaninnal telített. Ezek az emberek jól tudnak barnulni, élénk vagy akár sötét színeket is elbírnak magukon, tehát nagyon sok információnak az összessége adja ki a színtípusunkat, amivel egy jó szakember tisztában van és megismertet veled.

Pirosodásra, azok az emberek hajlamosak, akiknek egyes része az arcuknak kevésbé telített melaninnal, így ezen a részen áttetszőbb a bőr, jobban átütnek a vér erek. Ez nem befolyásolja a színtípusunkat, viszont sok embert félrevezet azzal, hogy azon a területen rózsaszínesebb a bőr.

melanin pirosodás

Barnulás és színtípus

Amikor nyáron lebarnulunk a színtípusunk nem változik, mert a melaninok aránya sem változik, ezért a színtípusunk egy egész életen át ugyanaz marad. A barnulás során tapasztalhatjuk, hogy egy kicsit több színt is elbírunk, ezért van az, hogy ilyenkor gyakrabban nyúlunk erősebb színekhez. Egy sötét típus jobban tudja viselni a világosabb színeket, míg egy világos típus a sötétebbeket. Az altípusunkkal ellentétes színekkel ilyenkor jobban kísérletezhetünk.

Miként befolyásolja a melanin a bőrtónusunkat?

Bőrtónusok

Sokáig csak hideg, meleg és neutrális bőrszínt különböztettünk meg, mostanában már elég gyakori az olivás és barackos szín emlegetése a színtanácsadásokon és az alapozókban elnevezésénél is. Miért van ez? – Azért annyira egyedi a bőrszínünk, mert nem elég az eumelanin és pheomelanin arányát nézni, azaz milyen világos vagy sötét az ember bőre, hanem azt is, hogy ezeknek milyen színű variációja keveredik, tehát milyen tónust eredményez az ő egyedi keveréke. A tudomány fejlődésével ebben is sokkal több információ áll rendelkezésünkre, így nekünk színtanácsadóknak is sokkal könnyebb dolgunk van. A régi rendszerben azért is lett ennyi téves színtípus meghatározás, mert nem voltak kellően tisztában a tudományos hátterével a bőrtónus és melanin kapcsolatának.

Sárgás bőrtónus

Jellemzően tiszta, telített nem áttatsző, ezt érdemes a felkaron vizsgálni, az alkarja mindenkinek áttetsző, ezért ez is egy téves hit, hogy ott kell nézni. Ez egy meleg bőrtónus, ami a meleg típusokra jellemző, olyan nem létezik, hogy valakinek sárgás a bőrtónusa és hideg típus lenne. Általában a hideg évszakokban egészen világos bőre van, viszont a nap hatására könnyen barnul, szép aranybarna árnyalata lesz és kifejezetten ritkán ég.

melanin - sárga bőrtónus

Olivás bőrtónus

Jellemzően szürkés, zöldes tónusú, amit főleg a nyaknál, mellkason érdemes megnézni, mert ott látszódik a legjobban, nem az arcon. Ez a bőrtónus meleg és hideg is tud lenni, ezért hideg és meleg típusokra is jellemző, természetesen mindegyiknél egy kicsit másként, amit szakavatott szemek tudnak a legjobban észrevenni. Eléggé becsapós bőrtónus, ami nemrég jött be a köztudatba, így sokan nincsenek is tisztába vele, hogy néz kis és miként lehet felismerni. Régen őket a sárgás bőrtónusba sorolták, ám hibásan. Ezek az emberek sokszor nem találnak magukra megfelelő alapozó színt, nem véletlenül, de ma már vannak szép olivás árnyalatok is. Telített a bőrük, nem áttetsző, télen nem szoktak annyira világosnak tűnni, van egy mélysége a bőrüknek, kevésbé fakulnak ki, mint egy sárgás bőrtónus. Könnyen barnulnak és barnulásnál inkább szürkés hatása van a bőrüknek nem aranybarna. Hajlamosak a szem alatti sötét karikákra, amik nem lilásak vagy kékesek inkább barnás, szürkés árnyalatuk van.

melanin - olivás bőrtónus

Rózsás bőrtónus

A hideg típusokra jellemző bőrszín, ám igen gyakran keverik a barackos tónussal. Általában nagyon világos, áttetsző bőrük van még a felkaron is (nem alkaron!) és van egy erős hideg, rózsaszínes, malackás hatása. Nehezen vagy leginkább sehogy sem barnulnak, inkább égnek. Sokszor télen-nyáron világos a bőrük.

Barackos bőrtónus

A másik áttetsző, világos bőrtónus, ami viszont egyes meleg típusokra jellemző. Általában nehezen vagy abszolút nem barnulnak. Télen nyáron világos a bőrük.

Kép: felül a barackos, alul a rózsás tónus

Képen egymás mellett nézve könnyű megállapítani a különbséget, mert van viszonyítási alap, viszont ha valaki csak ránézésre próbálja belőni a saját vagy más ember bőrtónusát ilyen jó viszonyítási alap nélkül, akkor az még a szakember számára is nehéz lehet.

melanin - barackos bőrtónus

Kapcsolódó cikkek

Lágy ősz típus rúzsok nőknek 2024-ben

Lágy ősz típus rúzsok nőknek 2024-ben

Lágy ősz típus rúzsok nőknek 2024-ben Lágy ősz típus Az ősz színtípusba tartozó emberek nagyon sokszínűek tudnak lenni,…
Színtípus meghatározás - Megállapíthatom a saját színtípusomat?

Színtípus meghatározás - Megállapíthatom a saját színtípusomat?

Színtípus meghatározás – Megállapíthatom a saját színtípusomat? Színtípus meghatározás Mostanság nagyon felkapott lett a színtanácsadás és a színtípus…
Milyen színtípusok léteznek és mit is jelentenek valójában?

Milyen színtípusok léteznek és mit is jelentenek...

Színtípusok Színtípusok Ősz, tél, tavasz, nyár típus létezik, de mit is jelent ez valójában? Mi köze van a…

© 2019-2023 Méhes Bettina Makeup

Scroll to Top